12 Μαρ 2009

Φάουλ

Πριν τρεις μέρες συνεδρίασε το αρμόδιο όργανο της Ιεράς Συνόδου για να αποφανθεί για την περίπτωση του πρώην Αττικής, Παντελεήμονα. Ο εν λόγω ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης μετά από τελεσίδικη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η είδηση βρίσκεται στο ότι το όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρινε ΑΘΩΟ τον ήδη φυλακισμένο πρώην μητροπολίτη ! Σαν αν λένε δηλαδή οι Άγιοι Πατέρες ότι είναι άχρηστη η Ελληνική Δικαιοσύνη κι οι αποφάσεις της μαζί. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τον καταδικασμένο καταχραστή να ξαναδιεκδικίσει και να ανακαταλάβει τη Μητρόπολή ΤΟΥ όταν βγει από τη φυλακή ! Λαμπρά ! Όλο αυτό βέβαια δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα στο οπλοστάσιο όσων υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη ο περιβόητος χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους, και την καταγραφή του πρώτου σοβαρού μάλιστα φάουλ του Ιερώνυμου.

5 σχόλια:

Lea είπε...

Η εκκλησία της Ελλάδος (ή μάλλον καλύτερα των Ελλήνων) είναι ΜΙΑ. Το Πατριαρχείο στην Πόλη. Όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν σχίσμα (να μην ξεχνάμε την Ιστορία) και Πατριαρχίδια εξουσιολάγνα...

Λέανδρος

chessman είπε...

Εντάξει Lea, αλλά το θέμα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους παραμένει επίκαιρο κι επιτακτικό άσχετα με το πού εδρεύει η Κεφαλή της,

Lea είπε...

Μέγα σφάλμα !!!
Το τελευταίο χρυσό νόμισμα που κουβαλάς από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι αυτό. Μην το απαρνείσαι επειδή κάποιοι άλλοι έχουν συμφέρον απ' αυτό.
Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Μακάρι, να μπορούσες να επιστρέψεις στον πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη που ήταν ένας. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Πέρασε ανεπιστρεπτί.
Μην ξεχνάς όμως, ότι η Ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα μαζί με το δικέφαλο(για πόσο ακόμη;) σε εδάφη όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.α.
Αν ποτέ συμβεί αυτό και απαξιώσεις την εκκλησία (εκεί οδεύεις με μαθηματική ακρίβεια), τότε θα σταματήσει και αυτή να κυματίζει στα προαναφερόμενα.
Μην εξυπηρετείς τα σχέδια των δυτικών. Αυτοί θέλουν να σου πάρουν και το Όρος. Είναι το τελευταίο αυθεντικό στολίδι του Βυζαντίου και μαλίστα στα δικά σου χέρια. Εδώ δεν τολμά να το αμφισβητεί κανείς. Γιατί το κάνεις εσύ(όχι προσωπικά); Μόνο έτσι θα το χάσεις, από μόνος σου.
Αλλά το έχω ξαναπεί: ο μεγαλύτερος εχθρός του Έλληνα (το έχει αποδείξει η Ιστορία) είναι ο Έλληνας και μόνο αυτός. Μην πέφτεις στην παγίδα που τόσο περίτεχνα έχουν στήσει.
Ας στριμώξουμε τους πολιτικούς αυτού του τόπου που είναι υπεράνω ελέγχου και ας αφήσουμε την εκκλησία να κάνει μόνη της την κάθαρση χωρίς κάμερες. (Αν βάλεις μία κάμερα στο ιατρικό μου εξεταστήριο και την παρουσιάσεις στον κόσμο είναι σίγουρο ότι θα με πετροβολήσουν. Θα με καταδικάσουν. Έχεις καμία αμφιβολία γι' αυτό;; Εσύ τουλάχιστον είσαι και στο χώρο. Καταλαβαίνεις τι εννοώ...). Τα δικαστήρια είναι μία μορφή διαιτησίας και όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος μπλέξει εκεί μαύρη μαρμάγκα...Τι καλύτερο από το να λύσουμε τις διαφορές μας μόνοι μας χωρίς διαιτητές και μάλιστα αλλόθρησκους. Είναι σαν να κρίνει τις ιατρικές μου πράξεις κάποιος άσχετος με την επιστήμη. Διαφωνείς;;
Ας μην εκφράζουμε απόψεις σε θέματα που δεν γνωρίζουμε και κυρίως να μην ενστερνιζόμαστε απόψεις τρίτων που σκοπό τους έχουν μόνο να μας βλάψουν.
Ένα έχω να πω: εκεί μέσα κάνουν κουμάντο ακόμη οι αξιοπρεπείς, αγνοί και λιτοί μοναχοί που σίγουρα σφετερίζονται από λαμόγια του τύπου Εφραίμ, οι οποίοι όμως αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία στο σύνολο τους. Δυστυχώς για σένα στην κοινωνία που ζεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Για να μην πούμε ότι είναι οι τελευταίοι που ομιλούν, γράφουν αλλά και διδάσκουν την Ελληνική.
Μόνο γι' αυτόν τον τόσο σημαντικό λόγο, δείξε λίγη επιείκια. Είναι θράσος να ζητάς ιδανικές καταστάσεις όταν αυτές δεν είναι ανθρώπινο να υπάρξουν. Τα έπη των αρχαίων Ελλήνων σου το έχουν διδάξει αυτό. Ακόμη και οι Θεοί τους είχαν αδυναμίες. Αυτοί σου τα έχουν πει όλα. Αλλά δεν μπορείς παρά να τα διαβάζεις από μεταφράσεις. Γνωρίζεις καλά ότι αυτό είναι μειονέκτημα.
Και βέβαια ξεχνάς ή μπορεί κιόλας να μην το βλέπεις, ότι όλα αυτά έχουν σαν απώτερο σκοπό την περιουσία της Εκκλησίας ΣΟΥ. Η οποία μπορεί κάλλιστα να καλύψει την όποια οικονομική κρίση επέλθει. Όχι όμως με το να την μοιράσεις. Διότι ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτε σε σένα και μένα παρά μόνο μερσέντες μπενζ σε κάποιους άλλους.
Με τιμή !
Λέα.

chessman είπε...

Όπως πάντα πολύ σωστές απαντήσεις αλλά σε εντελώς λάθος θέματα. Αν γίνει κάποτε ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους αυτό δε σημαίνει αυτομάτως και απαξίωση της Εκκλησίας. Ίσα ίσα που θα αφεθεί απερίσπαστη στο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό κλπ έργο της. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα τώρα βλέπεις τί γίνεται. Χώθηκε μέσα στην κοσμικότητα μέχρι τα μπούνια ο Εφραίμ, τον καταδίκασαν τα κοσμικά δικαστήρια του κοσμικού κράτους και θα 'ρθει μετά η Ιερά Σύνοδος ή το Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας να τον κρίνει με όρους ιερατικούς/θεολογικούς. Καταλαβαίνεις πλέον το ασύμβατο. Επομένως χωριστά τα τσανάκια τους κι ο καθένας στο ρόλο του. Στο κάτω κάτω δεν έχω καταλάβει ακόμα και την αναγκαιότητα του να είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερωμένοι. Για να μπορεί ο κάθε Δεσπότης να χειροτονεί τον κάθε άχρηστο/άνεργο/αποτυχημένο και να τον ονομάζει δημόσιιο υπάλληλο, δηλαδή να μου τον φορτώνει κι αυτόν φορολογικά; Όχι. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα χειροτονούνται οι άξιοι θα έχουν ουσιαστική γνώμη οι λαϊκοί και θα τους συντηρούν με τον οβολό τους (που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, έτσι έγινε άλλωστε αυτή η φοβερή εκκλησιαστική περιουσία).

Lea είπε...

Δε λες, καλά που η περιουσία, αυτή η ελληνική ακόμη περιουσία, είναι στα χέρια της Εκκλησίας. Και βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτό συμβαίνει τα τελευταία 1000 χρόνια. Θα μπορούσε να αντέξει η οικογένεια Ωνάση 1000 χρόνια; Ή οποιαδήποτε άλλη οικογένεια;; Όσα χρήματα κι αν είχε συσσωρεύσει; Διότι, εάν ήταν στα χέρια των πολιτικών σου, θα είχε αδειάσει σαν τα ταμεία ή θα είχαν μετατραπεί σε στοίχημα ή μετοχές, όπως θες πες το. Μακάρι, τα κοινωνικά πακέτα να τύχαιναν ιδίας διαχείρισης.
Δηλαδή, μας ενοχλεί το σπυρί που βγάλαμε στον πισινό ενώ πάσχουμε από μεταστατικό καρκίνο; Πόσο επιθετικό;; Αναμένονται αποτελέσματα βιοψίας...
Επομένως, που κολλάει ο περιβόητος διαχωρισμός;;; Θες να διαχωρίσεις τι ακριβώς;; Τον Έλληνα, απ' τον Έλληνα;; Δεν έβαλες μυαλό ακόμη...@ Διότι λες, ότι το θέμα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους παραμένει επίκαιρο κι επιτακτικό. Ποιος μεγάλος Άρχων το ορίζει αυτό;;
Δηλαδή πιστεύεις αλήθεια, ότι ο Γιωργάκης είναι περισσότερο πατριώτης από τον Εφραίμ; ( η αναφορά των ονομάτων είναι τυχαία, βάλτε όποια σας ταιριάζουν). Μήπως πιστεύεις ότι είσαι περισσότερο πατριώτης από εμένα ή από τον αθίγγανο της γειτονιάς σου;; Το μυστικό είναι να συνασπιστούμε και σε καμία περίπτωση, κανένας διαχωρισμός. Όλοι έχουμε τα ίδια όνειρα, τις ίδιες φιλοδοξίες κι αν δεν έχουμε, μπορούμε να τις ενώσουμε, να τις πολλαπλασιάσουμε. Ο στόχος είναι κοινός. Χρειάζεται δύναμη πυρός. Όσο περισσότεροι μαζευόμαστε τόσο καλύτερα. Δεν είναι άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι ανέκαθεν η Εκκλησία συμμετείχε στη διακυβέρνηση. Στην αρχαιότητα τίποτε δεν εφαρμοζόταν χωρίς να πάρει χρησμό ή Στο Βυζάντιο, ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον Αυτοκράτορα ήταν ο Πατριάρχης. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες και θρησκείες...και έχει να επιδείξει λαμπρά ή όχι αποτελέσματα και τι σημασία έχει;;
Από τότε που έκαψε τη Ρώμη ο Νέρων, θα έπρεπε να καταργηθεί δια παντός η ηγεσία;;; Μα εμείς συνεχώς στήνουμε κάλπες για Καίσαρες. Σε ανθρώπους που έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω μας, καλώς ή κακώς. Τουλάχιστον, στον έλεγχο αυτό να συμμετέχουν όσο περισσότεροι γίνεται. Πόσο μάλλον υψηλής καλλιέργειας άνθρωποι, που έχουν άποψη. Ή τουλάχιστον, να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, χωρίς να κατηγορούνται ότι χώνουν τη μύτη τους παντού ή ότι δεν τους αφορά και η λογοκρισία να πνίγει τη φωνή κάποιων που δεν νομίζω ότι αισθάνονται λιγότερο Έλληνες από εμάς. Και ποιος ορίζει τι αφορά τον καθένα; Και μόνο που είναι Έλληνες τους αφορά οποιοδήποτε ζήτημα. Η ιθαγένεια και μόνο σου δίνει το δικαίωμα, να σε αφορά. Η ιδιότητα (παπάς, ιατρός, κ.α.) δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση. Δηλαδή για να καταλάβω, μην ανακατεύεσαι στα δικά μας , εσύ είσαι παπάς και κάτσε στο στασίδι σου, ή εσύ είσαι γιατρός και κάτσε στο γιατρείο σου;; Απορώ με τις απόψεις νέων και μορφωμένων ανθρώπων που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Μας αφορά όλους λοιπόν. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για εμάς. Ποιον ενοχλεί μία επιπλέον άποψη σ' ένα ζήτημα, ακόμη και από ένα παιδί...
Η λήψη αποφάσεων αποτελεί μεγάλη ευθύνη και πρέπει να υπάρχει συμμετοχή από πολλούς φορείς, πρόσωπα, προεδρεία, σωματεία, κ.α., όχι απαραίτητα ιδίων συμφερόντων. Ό,τι μας ενοχλεί, το ξεπερνάμε δεν το σκοτώνουμε. Άλλωστε, η εκκλησία αποτελείται από Έλληνες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και επίπονης καθημερινής πάλης. Αγώνας είναι, όπως για όλους μας. Μήπως σταματά η παρτίδα; Και αν χαθεί, θα στήσουμε την επόμενη. Τώρα ξαφνικά, τι έγινε; Γιατί μας ενοχλεί κάτι που αιώνες τώρα έχει τις ρίζες του. Οι μύστες ήταν ισχυρά κοινωνικά στρώματα που συμμετείχαν με τον δικό τους πάντα τρόπο στον κλήρο. Γιατί πρέπει να τους περιορίσουμε στο φιλανθρωπικό τους έργο, όπως ειρωνικά αναφέρεις, λες και το δικό σου έργο είναι περισσότερο φιλανθρωπικό, που απαιτείς από άλλους χωρίς να στηρίζεις. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες τέτοιας εμβέλειας κοινωνικές ομάδες, να τις προσθέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όχι να τους μειώνεις. Μήπως στο τέλος να παίρνεις εσύ και μόνο τις αποφάσεις; (Μακάρι, να μπορούσε να συμμετέχει και ο σύλλογος Φαρμακοποιών, ο Πρόεδρος των μοτοσικλετιστών, κ.α., καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...)
Ακόμη περνάμε κρίση ταυτότητας...(Το νεότερο Ελληνικό έθνος βρίσκεται σε εφηβική ηλικία). Από τότε που αποποιηθήκαμε του Βυζαντίου, δεν πάνε και πολλά χρόνια (ούτε 2 αιώνες παρουσίας). Όσο δεν θες να το πιστέψεις, πρέπει να πάρεις χαμπάρι ότι η Μέκκα των Χριστιανών σήμερα είναι η Κωνσταντινούπολη (Ισταμπούλ, η ονομασία κατά την παράδοση προκύπτει από την συνεχώς επαναλαμβανόμενη ερώτηση "Εις την πόλη;" κατά την πορεία των ταξιδιωτών της εποχής, που μ' αυτόν τον τρόπο επαλήθευαν τη ορθότητα της κατεύθυνσή τους). Όλες οι Αυτοκρατορίες παρακμάζουν. Με την έννοια όμως, ότι μετατρέπονται απλά ή μετονομάζονται (όπως τα φυτά, δεν είναι πάντα ανθισμένα, υπάρχουν εποχές που ρίχνουν και τα φύλλα). Ο Φοίνικας αναγεννιέται από τις στάχτες του. Αυτό εννοούσαν οι αρχαιότεροι σου, εσύ όμως έχεις το επίπεδο να το κάνεις παιχνίδι Νιντέντο. Μέχρι εκεί... Τα ίδια τα κόπρανα περιέχουν σπόρους και λίπασμα για την ανάπτυξη μελλοντικά βλάστησης. Όλα κάνουν κύκλο. Η έρημος, εναλλάσσεται με όαση, κ.ο.κ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η συνέχεια της Βυζαντινής, όπως αυτή προέκυψε από την Ρωμαϊκή και πάει λέγοντας...Η Ελληνική γλώσσα ήταν πάντοτε παγκοσμιοποιημένη, χωρίς ποτέ να χρειαστεί σύμβολα, σύνορα ή ο,τιδήποτε άλλο για να επιβιώσει. Τα κρυφά σχολιά γεννήθηκαν με την επανάσταση. Δεν υπήρχαν κρυφά σχολιά. Ήταν μάστ, η γνώση της Ελληνικής. Ανέκαθεν. Οι Οθωμανοί γνώριζαν καλά την Ελληνική ενώ η ειρωνεία είναι ότι σήμερα ούτε εσύ ο ίδιος την μιλάς. Έπεται η λατινογράφιση.( προς τι η ορθογραφία και οι σπαστικοί κανόνες. Άδικη σπαζοκεφαλιά...Απλοποιήστε τη ζωή σας). Σε λίγο θα νιώθει κομπλεξικός, όποιος γνωρίζει κανόνες γραμματικής. Τι άλλη ανοησία θα επινοήσουν, να δούμε.
Όσο λοιπόν απομακρύνεσαι από τον ομφαλό σου, ελαττώνεται η τροφοδοσία σου. Το ίδιο έκαναν και οι Βούλγαροι, οι λοιποί σλάβοι αλλά και οι Ρώσοι. Και αυτοί αποτελούσαν τμήμα και αποποιήθηκαν της γενέτειράς τους. Τα λέω όλα αυτά, χωρίς όμως να αναζητώ ευθύνες και λάθη. Ό,τι έγινε, έγινε... Κοιτάμε μπροστά (σαν επίκαιρο πολιτικό σύνθημα έχει καταντήσει, μία τόσο απλά όμορφη φράση).
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Με τιμή !
Σήμερα όμως όσο κι αν δεν μας συμφέρει, το Βυζάντιο ζει και βασιλεύει...Μία βόλτα εις την Πόλη, θα σας πείσει...;
Υ.Γ. Η αναφορά σε δεύτερο πρόσωπο δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα παρά γενικό και χρησιμοποιείται για λόγους ευφωνίας και έμφασης !!
Και κάτι άλλο, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, κ.α., δεν υπάγονται σε κανόνες, εμείς τα φτιάχνουμε… Το φέϊρ-πλέϊ ένα πράγμα. Όλοι ξέρουμε τους κανόνες, ποιος τους τηρεί μονάχα…
Λέανδρος.