27 Μαΐ 2011

Κρίση και ευθύνη

Συζητούσα προχθές με φίλο κι αναγνώστη του παρόντος blog όταν σταμάτησε και μας μίλησε για λίγο κάποιος γνωστός του. Στα λίγα που μας είπε, η οικονομική κρίση της Ελλάδας κι η χρεωκοπία ήταν το θέμα, περιλαμβανόταν και μια ατάκα του τύπου "δεν καταλαβαίνω πλέον τίποτα, το έχω χάσει το θέμα και δε με νοιάζει". Για βάστα ρε πατριώτη να δούμε αν σε παίρνει να μην καταλαβαίνεις. Το έχω ξαναπεί ότι ο βασικός λόγος που φτάσαμε εδώ και θα καταστραφούμε εντελώς είναι αυτός ο "ωχαδερφισμός" που περιγράφεται περίπου ως "οι πολιτικοί είναι μόνο για να τα πιάνουν και να τρώνε, εγώ δεν ασχολούμαι αφού δεν μπορώ να έχω μερίδιο στη διαφθορά, τους βαφτίζω όλους λαμόγια και αφήστε με ήσυχο". Ε, λοιπόν όχι. Δε χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του περιβόητου LSE για να καταλάβεις ότι πλέον δεν ανέχονται άλλο να τους κοροϊδεύουμε τρώγοντας τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κι ότι το πανηγύρι τελείωσε οριστικά. Κι IQ ίσο με θερμοκρασία δωματίου να 'χεις αρκεί για να καταλάβεις ότι δε γίνεται τίποτα αν δεν "πουλήσουμε κι αν δεν απολύσουμε". Κι εν πάσει περιπτώσει οι πολιτικοί που εκλέγεις νομίζεις παραπάνω καταλαβαίνουν ; Τι φοβάσαι δηλαδή "ν' ασχοληθείς και να καταλάβεις"; Μη τυχόν και σου ζητήσουν να κάνεις τίποτα που να χρειάζεται ν' αφήσεις τον καναπέ ή να χάσεις κα'να μεροκάματο ; Κι άντε να δεχτώ ότι δεν είναι όλοι για να τα καταλαβαίνουν όλα κι έχει ο καθένας και διαφορετική μόρφωση και διαφορετικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και εν τέλει διαφορετικές δυνατότητες. Ποιος λοιπόν περιμένεις τότε να σε σώσει ; Ο Γερμανός που σου "δείχνει το δάχτυλο" σ' εκείνο το διάσημο πλέον εξώφυλλο του FOCUS ; Ο Ολλανδός που σε δικό του δημοσίευμα σου δείχνει εκκλησάκι σε κυκλαδίτικο νησί με την Τούρκικη σημαία πάνω του ; Ο Σλοβάκος που αθέτησε την υπογραφή του κι αρνείται να δώσει το μερίδιό του στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης ; Ποιος ; Και πόση ξεφτίλα αντέχεις επιτέλους εκτός από την οικονομική εξαθλίωση που έχεις να υποστείς που τη δικαιούσαι και στο κάτω-κάτω ; Επιτέλους αδέρφια, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε αμέριμνοι πλέον και να παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε για να μη μας ζητάνε ευθύνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να "την ψάξουμε", να μάθουμε αν δεν ξέρουμε, να καταλάβουμε, να σκεφτούμε και να δράσουμε. Τι ακριβώς πρέπει να γίνει θα το βρούμε. Το βασικό είναι να ξεκολλήσουμε από τα γελοία σήριαλ και τα στημένα δελτία των οκτώ που έχουν βάλει για να μας ναρκώνουν. Α, και να βγάλουμε οι περισσότεροι και την ... τυρόπιτα που έχει κολλήσει στον εγκέφαλό μας μπας και ξαναλειτουργήσει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ,ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ?

chessman είπε...

Δεν είμαι και απολύτως σίγουρος ότι κατάλαβα ακριβώς τι ήθελες να πεις, αλλά δυστυχώς σε κάποιες γενιές σε κάθε χώρα τους "κληρώνει" να ζήσουν τις κοσμογονικές αλλαγές που θα καθορίσουν από κει και πέρα τη γαλήνια κι ήρεμη ζωή των επόμενων γενεών. Αυτό το "ξεβόλεμα" είναι που μας "κλήρωσε" εμάς και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του post. Καμωνόμαστε ότι δεν ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε και καταντάμε μετά να "θαυμάζουμε" τα άνεργα κι άεργα facebookάκια που μαζεύονται σε διάφορες πλατείες να ξελαμπικάρει λίγο και το μάτι τους από την οθόνη. Έτσι δε σου κληρώνει φίλε μου ούτε "μπόζο" στα γαριδάκια όχι τζόκερ. Και πιο λαϊκά, αν δε βρέξεις τον πισινό σου (όπως σε Τυνησία και Αίγυπτο καλή ώρα) δεν τρως ψάρι.