30 Μαΐ 2009

Debate

Φυσικά και δεν πρόκειται να μπω στον κόπο να σχολιάσω αυτή τη γελοία απομίμηση που για τις εγχώριες ανάγκες μας την ονομάζουμε αυτάρεσκα τηλεμαχία. Στο κάτω-κάτω δεν έχει και καμία χρησιμότητα. Μιλάμε για μια χώρα χωρίς πολιτικό πολιτισμό. Όλοι όσοι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν έχουν αποφασίσει προ καιρού και τι θα ψηφίσουν. Δεν περιμένει κανείς από αυτή την τηλεοπτική αρπαχτή να διαμορφώσει γνώμη. Δεν αρκεί άλλωστε. Οπότε μιλάμε απλά για μια κουρασμένη υποχρέωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ο αρχηγός έμαθε εμβρόντητος ότι ο Αλαβάνος του επέτρεψε να το παρακολουθήσει απ' την τηλεόραση ! Προσπάθησε το παιδί, ο Τσίπρας, να αποκαταστήσει την τάξη, αλλά αυτή η διαδικασία χαριεντισμού με την κάμερα φαίνεται ασκεί στον Αλαβάνο μια τόσο ακαταμάχητη έλξη που δεν επρόκειτο να αφήσει να του ξεφύγει η ευκαιρία με κάθε κόστος. Τελικά, για την ιστορία, ο Αλαβάνος ήταν κι απ' τους "χαμένους" ως προς τις εντυπώσεις που δημιούργησε. Απλά το μόνο που άξιζε απ' όλη αυτή την ιστορία και που πρέπει να υπογραμμιστεί και να βρει και μιμητές στο μέλλον, ήταν βέβαια η επιταγή του 1.000.000€ που ανέφερε ότι κατέθεσε ο Καρατζαφέρης στο Ταμείο Κατά της Φτώχειας αντί να τα σπαταλήσει σε αεριτζίδικα σποτάκια και λοιπές αργομισθίες. Σύμφωνοι είχε και την επικοινωνιακή-λαϊκίστικη χροιά του ο τρόπος που επέλεξε να το υπενθυμίσει (γιατί το είχε ανακοινώσει πολύ νωρίτερα), αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την αξία της κίνησής του. Πάντως αν, λέω αν, συμφωνούμε ότι δε βρίσκουμε λόγους σοβαρούς που να μάς ωθήσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ψήφου, τότε αυτή η κίνηση δικαιούται να αποτελεί έναν σοβαρό λόγο. Ή τουλάχιστο έναν από τους πλέον σοβαρούς.

18 Μαΐ 2009

Ευρω-ψηφοδέλτια

Κι επιτέλους την Κυριακή το πρωί μάθαμε και τους "υποψήφιους" ευρωβουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Τους επικεφαλής τους ξέραμε εδώ και λίγες μέρες, οπότε καμία έκπληξη ως προς αυτό. Μια αρνητικότατη όμως έκπληξη επιβεβαιώθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ο μόνος ευρωβουλευτής που παρακολούθησε ΟΛΕΣ τις συνεδριάσεις της Ευρωβουλής (270 για την ιστορία) κι ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τις περισσότερες ερωτήσεις και γενικά δραστηριότητα, ο Μανόλης Μαυρομάτης, ΔΕΝ είναι ξανά υποψήφιος !!! Ούτε καν σε "μη εκλόγιμη" θέση ! Μιλάμε συνεχώς για την απαξία και την έκπτωση στην οποία έχει περιπέσει η πολιτική ζωή του τόπου και η κίνηση αυτή του Καραμανλή ήρθε να υπογραμμίσει με τον πιο αηδή τρόπο. Μισό λεπτό να καταλάβω τι έγινε. Ποιο είναι άραγε το κριτήριο για να περιληφθεί κανείς σε ένα ευρωψηφοδέλτιο αν δεν είναι η ενεργή συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά δρώμενα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ; Επικράτησε προφανέστατα η λογική του να βολέψουμε κι άλλα golden boys του κομματικού σωλήνα και να τους λύσουμε για πάντα το οικονομικό τους πρόβλημα. Δεν είχα βέβαια σε καμία εκτίμηση την πολιτική ζωή στον τόπο μας, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα (αιφνιδιαστικό-απροσχημάτιστο-υποτιμητικό-άκομψο κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν άρον άρον σκάνδαλα που ακουμπούσαν ΠΟΛΥ υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων από τους δύο "μεγάλους"), πραγματικά τη σιχάθηκα.

6 Μαΐ 2009

Παραπομπή Παυλίδη

Δεν παραπέμπεται τελικά όπως είναι γνωστό ο πρώην Υπουργός Τέλης στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Άλλη μια συγκάλυψη της σήψης και δυσωδίας που έχει καλύψει εδώ και χρόνια την πολιτική ζωή του τόπου. Άλλη μια ευκαιρία χαμένη να γίνει μια νέα αρχή επιτέλους. Τι θα πει "πείσθηκαν οι βουλευτές από τις αιτιάσεις του υπόλογου, ή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί" ; Απλά είναι τα πράγματα. Εγώ ξέρω ότι σε μια σοβαρή χώρα και πάντως ευνομούμενη κηρύσσεσαι αθώος ή ένοχος ΜΟΝΟ μέσα στο Δικαστήριο. Κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα, και την επάρκεια αν θέλετε, να κρίνει άλλους και μάλιστα "συναδέλφους" του, (κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει άλλωστε). Για να μη σχολιάσω κάτι φαιδρότητες με προσημειωμένα ψηφοδέλτια-πακέτο ενός δημοσιογράφου που κάνει τον αρχηγό κόμματος τώρα ή κάτι άλλους αρχηγούς που μπήκαν μέσα τη Βουλή μόνο για ψηφίσουν αυτό που είχαν προαποφασίσει με αμιγώς πολιτικά-καιροσκοπικά κριτήρια. Μιλάμε για την απόλυτη αηδία που πλέον προκαλεί η πολιτική ζωή του τόπου ! Και να δείτε που τελικά στις εθνικές εκλογές που έρχονται σε λίγο όλοι θα πάνε να ψηφίσουν με το ψηφοδέλτιο στα δόντια με κριτήριο ποια πολιτική παράταξη του "έφαγε" τον παππού στο βουνό πριν μισό αιώνα, ποιος του έταξε να του βάλει το μοσχάρι που έχει για γιο στο Δημόσιο με σκοτεινές διαβλητές διαδικασίες, ποιος του έταξε τίποτα Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να μασήσει κλπ. Δεν είμαι πεσιμιστής αλλά μέσα σ' όλο αυτό που λέγεται Ελληνική πραγματικότητα βλέπει κανείς καμιά ελπίδα για το μέλλον ;