22 Οκτ 2008

Σκόπια

Στα ψιλά της περασμένης εβδομάδος πέρασε μια είδηση που προκαλεί ταυτόχρονα γέλιο και κλάμα ! Το Μεξικό λοιπόν ανακοίνωσε ότι στο εξής θα πάψει πλέον να αποκαλεί το κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία και επανέρχεται στο Π.Γ.Δ.Μ. Το γέλιο είναι στο ότι αυτή είναι όλη κι όλη η επιτυχία της Ελληνικής Διπλωματίας σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το κλάμα πάλι, ακριβώς εκεί ... Πάντως σχετικά με τη γελοιότητα της ονομασίας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων το καλύτερο το έχει πει ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος. Σκεφτείτε, είπε, κάποιον να τον αποκαλούν ο πρώην χοντρός γκόμενος της Κατερίνας (αυτολεξεί), τι είναι λοιπόν αυτός πρώην χοντρός ή πρώην γκόμενος ; Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με το θέμα της ονομασίας, τουλάχιστο όσο ζει αυτή η γενιά (αφού δεν το ξεχάσαμε στα 10 χρόνια που πόνταρε ο Μητσοτάκης, πρέπει να "φαγωθεί" όλη η γενιά). Ποια χώρα θα ήθελε να αποκαλείται πρώην οτιδήποτε ; Κι ακόμα τι γλώσσα π.χ. θα λέμε ότι μιλάνε εκεί, Πρώηνγιουγκοσλαβικοδημοκρατικά ; Άντε ευθυμήσαμε πάλι.

2 σχόλια:

Lea είπε...

Ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Η αρχαία Μακεδονία είναι Ελληνική. Η Μακεδονία όμως, όχι. Τα τελευταία 1000 χρόνια η Μακεδονία είναι πολυπολιτισμική (από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν 4 Επαρχίες και μήλον της Έριδος).
Όταν μπολιάσεις μία νεραντζιά και την μετατρέψεις σε ζουμερή πορτοκαλιά (κάνω μία αντιστοιχία με το DNA διότι με τους γείτονες ανά τους αιώνες έχει μπολιαστεί σε αυτό το μαγικό γονίδιο που είναι σήμερα) δεν μπορείς να την ξεμπολιάσεις, θα την καταστρέψεις. Άλλωστε, αυτοί ζήτησαν μόνο να ονομαστούν Έλληνες (σαν το σκυλί που κλαίγοντας έρχεται κοντά σου ζητώντας ένα ξεροκόμματο και εσύ το κλωτσάς χωρίς οίκτο). Ζήτησαν να συμπορευθούν μαζί μας και εμείς τους το αρνηθήκαμε. Και βέβαια, ξεχνάμε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες ελέγχουν περισσότερο από το 50% της οικονομίας των Σκοπίων. Και τους ελέγχεις οικονομικά, και τους κλωτσάς. Έτσι λοιπόν, μετά την κλωτσιά αναγκάστηκαν (οι έχοντες την ελάχιστη αξιοπρέπεια) να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να αποσυρθούν από τη χώρα, μπας και σηκώσουν κεφάλι. Ενώ, αν τους αποδεχόσουν, σήμερα θα αποτελούσαν Ελληνική "επαρχία" και ακλόνητοι σύμμαχοι. Είναι σαν να μην αναγνωρίζεις τον αθίγγανο που ζει στη γειτονιά σου, σαν Έλληνα πολίτη, που από πάππου προς πάππου γεννιέται στην Ελλάδα.
Με την προδοτική αυτή συμπεριφορά απέναντι στους αδελφούς Σκοπιανούς (και δεν είναι η πρώτη φορά που προδίδεις γείτονες και αυτό βέβαια εξυπηρετεί άλλων συμφέροντα-διαίρει και βασίλευε- διότι αν τα βρούμε με τους γείτονες μας ζήτω που καήκανε αι Μεγάλαι Συμμαχικαί Δυνάμεις) τους αναγκάσαμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι να ψάξουν στην ιστορία για να βρουν τι σχέση έχουν με το Μέγα Αλέξανδρο (κανείς παγκοσμίως δεν αμφισβητεί την αρχαιοελληνική του καταγωγή όπως και κανείς δεν αμφισβητεί την Σλαβική τους καταγωγή). Και να εκφέρω εδώ την προσωπική μου άποψη: ξέρετε τι σχέση έχουν;; Ότι σχέση έχουμε εμείς με τον Περικλή. Μιλάμε βέβαια την ίδια γλώσσα, αλλά όχι για πολύ ακόμα (τραβηγμένο, αλλά καταλαβαίνετε πιστεύω τι θέλω να πω).
Ας αναλογιστούμε λοιπόν, ότι τα τελευταία 1000 χρόνια συζούμε και η αλήθεια (επιστημονικά) είναι ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν περισσότερο κοινό γονίδιο (DNA) με τους Σκοπιανούς παρά με τους Πελλοπονήσιους (αυτοί έχουν μπολιαστεί με Αλβανικό). Μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω τίποτα με κανένα γείτονα και πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να τα βρούμε μ' αυτούς (αν είναι δυνατόν με όλους) και έπειτα με τους υπολοίπους.
Όμως η κατευθυνόμενη πόρωση είχε οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς (αν θυμάστε την εποχή Σαμαρά) να πάρουν τα όπλα και δη καραμπίνες και κυνηγετικά και ήταν έτοιμοι να ορμήξουν στους αδελφούς μακεδόνες να τους κατασπαράξουν (μην τυχόν χαλάσουν οι σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις). Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας το θύμα;;
Την εποχή λοιπόν της παγκοσμιοποίησης (είναι πάρα πολύ καλό άλλοθι αυτό) ας ρίξουμε πρώτα τα σύνορα μας με τους γείτονες και μετά με τους Άγγλους και τους Φράγκους. Εμείς το πάμε ανάποδα. Αυτό όμως δεν συμφέρει στις μεγάλες δυνάμεις (αυτοί δεν έχουν σύνορα με κανέναν και οριοθετούν των υπολοίπων). Τους αρέσει πολύ να κάνουν το διαιτητή (αφού τους το επιτρέπουμε!!). Και ξέρετε καλά ότι αν σφυρίξει πέναλτι ή ακόμα και γκολ ο διαιτητής, ακόμη κι αν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι δεν ήταν, ΜΕΤΡΑΕΙ (πολύ κουφό αυτό, το δεχόμαστε όλοι όμως. Αν θέλουμε ας κάνουμε αλλιώς. Δε σε ρωτάνε.).
Αφυπνιστήτε και σταματήστε να ενημερώνεστε από τον τύπο και την τηλεόραση (η απόλυτη λογοκρισία). Μην αυταπατάστε ότι υπάρχει ελευθερία λόγου (όποιος μιλά ελεύθερα θεωρείται γραφικός, αν όχι επικίνδυνα τρελός). Καλύτερα να μελετήσουμε την Ιστορία (και βέβαια όχι από τα σχολικά εγχειρίδια) παρά να σπαταλάμε το χρόνο μας με ψευτοφυλλάδες ενημέρωσης και ακόμα χειρότερα με την τηλεόραση. Σταματήστε να βλέπετε ειδήσεις για μία και μόνο εβδομάδα. Θα συνειδητοποιήσετε ότι η ενημερωση σας θα είναι περισσότερο αντικειμενική όταν θα φιλτράρονται τα νέα από το ανεπηρέαστο μυαλουδάκι σας (σας προκαλώ να το κάνετε). Πειραματιστήτε με ότι δεν σας φορτώνει και αφιερωθείτε στο διάλογο και το διαλογισμό (συνώνυμα είναι).
Επειδή όταν και αν θα λήξει το ζήτημα Μακεδονία, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν όλως τυχαίως και πατριωτικώς όπως αυτό της Θράκης, της οποίας κάτοικος τυγχάνει να είμαι και εγώ. Θράκη λοιπόν, δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία και η Τουρκία. Και εγώ σαν Θραξ έχω πολύ περισσότερο κοινό γονίδιο μ' αυτούς από ότι με τον Πελλοπονήσιο (δεν έχω κάτι με τους Πελλοπονήσιους, μην παρεξηγηθώ. Το επαναλαμβάνω συνεχώς αυτό διότι από τη στιγμή που δεν τα συζυτάμε αυτά με διάλογο είναι πολύ εύκολο και ιδίως από νότιους συνομιλητές που μπορεί να θεωρήσουν τον λόγο μου ανθελληνικό, γι'αυτο το διευκρινίζω. Είναι όμως η πάσα αλήθεια ιστορικά. Όπως ο Μακεδών είναι Βούλγαρος, εγώ σαν Θραξ Τουρκόσπορος, έτσι κι αυτός είναι Αλβανόσπορος. Και σας προκαλώ να πειραματιστείτε ως εξής: προσκαλέστε έναν εκπρόσωπο από κάθε Ευρωπαϊκό "συμμαχικό" κράτος στο γάμο (παραδοσιακό) της κόρης σας, όπως και έναν εκπρόσωπο από κάθε γείτονα χώρα. Να δείτε τότε ποιος θα γνωρίζει τα βήματα του χορού που θα σέρνει η νύφη και με τι καμάρι θα χορεύει.
Από τότε που επικράτησε η Αγγλική Κυριαρχία στα Βαλκάνια (με την πτώση και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) ξαφνικά θα πρέπει να αποδείξουμε ότι φέτα εμείς τρώγαμε πολύ πριν την δοκιμάσουν οι Άγγλοι, οι Δανοί ή όποιοι άλλοι θέλετε και ψάχναμε να αποδείξουμε ιστορικά την καταγωγή της. Και βέβαια ξεχνάτε ότι μας κάναν χάρη που μας τη δώσαν αφού μας πήραν ότι άλλο μας ανήκε δικαιωματικά. Γιατί λοιπόν, κάνουμε το ίδιο και στους αδελφούς γείτονες;
Προσπάθησα να είμαι το δυνατόν σύντομος και διευκρινιστικός. Ελπίζω να μην σας κούρασα και κυρίως να μην σας εκνεύρισα με τις απόψεις μου, όμως κι εγώ έπρεπε να γίνω 40 χρονών για να καταλήξω σ' αυτά τα πορίσματα, προσπαθώντας να δω τα πράγματα αντικειμενικά χωρίς πάθος και σωβινισμό που κάποιοι εσκεμένα θέλησαν μ' αυτόν τον τρόπο να κατευθύνουν τη σκέψη μου από τα παιδικά μου χρόνια.
Ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόηση σας !!

chessman είπε...

Εμένα πάλι θα με βρεις απλό κι απλουστευτικό. Κάθε λαός στη χώρα του. Ούτε υποβολιμιαίοι αυτοπροσδιορισμοί, ούτε ιστορικές αλυτρωτικές διεκδικήσεις, ούτε τίποτα. Τυχόν γονιδιακά μπολιάσματα δε δίνουν δικαίωμα για διεκδικήσεις μετά. Δηλαδή κι οι Αρχαίοι Μακεδόνες του Αλέξανδρου πήγαν και "μπόλιασαν" κόσμο και κοσμάκη μέχρι τη σημερινή Ινδία, τι θα κάνουμε εμείς τώρα θα πάμε και θα αξιώνουμε δικαιώματα στο μισό σημερινό κόσμο ; Όχι βέβαια. Ε, τότε όχι και στους Σκοπιανούς και σ' όλα τα παραμυθάκια τους.