31 Μαρ 2015

Δικαιοσύνη ή μήπως όχι ;

Επειδή στην έρμη τούτη χώρα συνηθίζουμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα, σήμερα θα ήθελα να επισημάνω κάτι που πέρασε πριν λίγες μέρες στα ψιλά των εφημερίδων, όπως λέγεται. Πρόκειται για την κωμωδία των 100 δόσεων και τις περικοπές προστίμων κι επιβαρύνσεων με εισοδηματικά κριτήρια και μανδύα φιλολαϊκό. Τίποτα πιο άδικο απ' αυτή την ιδέα δεν έχω ακούσει τα τελευταία 45 χρόνια που κατοικώ σ' αυτόν τον πλανήτη ! 

Τα πρόστιμα (ακόμη κι η φορολογία άμεση και έμμεση) έχουν την έννοια της έμπρακτης απόδειξης ευθύνης του πολίτη προς το Κράτος. Στα πρόστιμα ειδικότερα εμπεριέχεται κι η έννοια του αναλογικού σωφρονισμού. Πού βρίσκεται άραγε η δικαιοσύνη όταν έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο στον πολίτη για το μέγεθος της παρανομίας που διέπραξε κι έπειτα έρχεται κι απαιτεί να του μειωθεί γιατί τάχα δεν μπορεί να το πληρώσει ; Όταν διέπραττε την παρανομία για την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο έλαβε υπ' όψιν του την οικονομική δυσπραγία του ; Όχι βέβαια. Άρα γιατί θα πρέπει να του χαριστεί ένα μέρος από τις συνέπειες μιας παρανομίας που τη διέπραξε και την απόλαυσε μάλιστα ακέραια ; 

Σε πιο απλά Ελληνικά, ένα πραγματικό παράδειγμα. Έπιασαν (επιτέλους) έναν αγρότη σε ένα ορεινό χωριουδάκι του Νομού Ξάνθης να έχει κλέψει (= μη αποδώσει) κάπου 370.000 € ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων. Μέσα στην ίδια Νεο-Ελληνική νοοτροπία κατάφερε να κρύβει και τα όποια εισοδήματα είχε με αποτέλεσμα να φαίνεται έως και άπορος. Πού τη βλέπετε τη δικαιοσύνη ρε σύντροφοι στο να του χαριστεί το πρόστιμο (ο ΦΠΑ ήδη ετάφη άκλαυτος) όταν πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μας από έλλειψη τροφής, θέρμανσης, ή φαρμάκων, δηλαδή έλλειψη χρημάτων ; Ολόκληρη η χώρα έγινε υποχείριο των δανειστών της, έκαψε το μέλλον δύο γενεών της, για χρήματα κι όταν εντοπίζονται πολίτες της παρανομούντες με βεβαιωμένα πρόστιμα να τους χαρίζονται. έτσι για να νοιώσουμε λίγο σοσιαλιστικότερα ; 

Ή τον παπά της γειτονιάς που τον έπιασαν με καταθέσεις 1.100.000 €, να μην πληρώσει τίποτα ο καημένος γιατί τάχα παίρνει μόνο 800 € καθαρά. Παραδείγματα τέτοια έχω συλλέξει πάρα πολλά, αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται να το κουράσουμε άλλο. Το νόημα είναι προφανές. 

Συμφωνείτε με τη λογική αυτή ; Αν συμφωνείτε, ιδίως όμως αν όχι, περιμένω τα σχόλιά και την επιχειρηματολογία σας. Έστω κι ανώνυμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: